Jordnødder er farlige for din papegøjes helbred – læs her hvorfor!

Det sker ofte, at vi både hører og ser, at papegøjeejere giver deres fugle jordnødder. Når vi fortæller, at jordnødder ikke er godt for papegøjerne, mødes vi ofte med skepsis, og ejerne fortæller tit, at deres fugle jo rigtigt gerne vil have jordnødderne, så....

Det er desværre en meget udbredt misforståelse, at papegøjer skal have jordnødder. Og faktisk er misforståelsen så udbredt, at nogle frøblandinger til papegøjer indeholder jordnødder! Vi vil her informere om, hvorfor jordnødder kan være farlige for papegøjernes helbred.

JordnødMen vi kan godt undre os over, hvorfor det er så udbredt at give papegøjer jordnødder? Kan det være fordi, de hedder ’nødder’, og det derfor er logisk at give til papegøjer? Men faktisk er det et helt misvisende navn, for jordnødder er slet ikke nødder!

Jordnøddeplanten er derimod en bælgplante, og dens ’frugter’ – altså jordnødderne – vokser nede i jorden.

Til sammenligning vokser alle andre nødder (mandler, cashewnødder, valnødder etc. etc.) over jorden på træer eller buske.

Og hvad er så problemet ved, at jordnødderne vokser nede i jorden? Problemet er, at der i den jord, som jordnødderne vokser i, er koncentrationer af svampesporer af blandt andet svampen Aspergillus. Det meste af svampen Aspergillus sidder ude på skallen af jordnødden, men trænger desværre også ind i bælgen, hvor den inficerer nødderne.

Aspergillus er en skimmelsvamp, som producerer giftstofferne Mykotoksin og Aflatoksin, som er kræftfremkaldende og kan give leverskader. Derudover kan svampen forårsage sygdommen Aspergillose, som er en åndedrætssygdom, der oftest er dødelig for papegøjer.

Man kan godt købe jordnødder, som er ristede og beregnet til human ernæring. Når jordnødder bliver ristet, reduceres risikoen for Aspergillus, men det er vigtigt at pointere, at risikoen ikke kan fjernes helt!

Så vi vil på det kraftigste anbefale, at din papegøje ikke får flere jordnødder. Der er mange andre nødder, som din papegøje har godt af:

Mandler, valnødder, paranødder, cashewnødder, hasselnødder, pekannødder, pistacienødder (usaltede!) og pinjekerner.

 

Skrevet af Jytte Thingvad

© Denne artikel er omfattet af lov om ophavsret. Den danske oversættelse kan kun kopieres eller videregives efter udtrykkelig tilladelse af DaTa.

 

  
 
 
 
DanskeTamFugle | CVR: 34655723  | besked@dansketamfugle.dk