Caique

Racebeskrivelse og pasnings vejledning på Caique

Der findes 3 arter af Caiquen.

Sortkappet Caique
Rustkappet Caique
Grønne benet Grøn vinget Caique






Sortkappet Caique – Pionites melanocephala, (Arten Rustkappet Caique – Pionites leucogaster, samt dennes underarter)

Levealder: Ca. 30 år Fuldvoksen størrelse: ca. 23 cm høj og vægt mellem 130 og 170 gram. (Jeg har set Caiquer over de 170g flere gange). Om det er ovevægt eller en stor fugl er lige nu ikke klart. Men deres høje energi niveau gør at de færreste af dem bliver overvægtige hvis man fodre korrekt.


Den sortkappede caique har sort pande og nakke, hvid mave, grønne vinger og ryg samt orange hals og bukser. (Den rustkappede caique (også kaldet hvid-bugede) adskiller sig ved rustrød pande og nakke, ellers samme udseende). Caiquen har blå flyvefjer som kun ses når vingerne er bredt ud. En ung-caique kan være orangebroget på brystet og først opnå det helt hvide bryst ved 6-8 måneders alderen. Caiquen har sorte øjne hvorom der fremkommer en rød ring når fuglen bliver ældre. Der er ingen synlige kønsforskelle og en kønsbestemmelse må derfor foretages ved en DNA-test. Lige som ved alle andre papegøjer.



Udbredelse/Levested.
Caiquen lever vildt i Sydamerika. Den lever nord for Amazonas i lande som: Guayana, Colombia, Ecuador, Peru og Venezuela. Den lever højt i træerne i skovene i det tropiske lavland og oftest i små grupper på ca. 30 fugle. Den kommer sjællent ned til skovens bund og finder derfor føde øverst i trækroperne.



Fodring:
I naturen lever caiquen af frugt, frø, bær og insekter. I fangenskab har caiquen brug for en varieret kost. Pga fuglens meget høje energi niveau anbefales det at man skær ned på frugten og deraf frugt sukkeret og fodre med varieret grønt i rigelige mængder.

Ydermere anbefales det at fodre med pellets, og hvis man ønsker en frøblanding til sin fugl så undgå solsikke frø så fremt fuglen sidder som stue fugl. Solsikke kerner er for fede til alm. daglig fodder og bør kun benyttes som ”slik” lige som andre fede nødder.

Fugle i fangenskab kommer ikke på nogen måde i nærhenden af deres flyve distancer i naturen. Derfor skal man tænke aktivitets niveau kva deres naturlige levesteder ind i både deres fodder og deres indretning af bur og lege stedder i lejligheden/huset.

(For voliere fugle skal der en anden fodder plan til fuglen.)

En anbefaling til daglig fodder plan kan se sådanne ud.
50 % pellets – 40 % frugt og grønt (med mest grønt) og 10 % frø. Frø kan være som aften/hygge snak.
For at dække deres protein behov kan anbefales lidt kylling, tørrede melorme, tørrede fjord rejer, æg, skyr og lidt ost.
Sæt dig grundigt ind i fodder emner. Naturen bugner af godt emner lige som den lokale bazar med deres udbud af kardemomme, frisk og tørret chillie, ingefærd og mange mange andre spændende ting.

Frugt og grønt udskiftes dagligt, ligesom at pellets og frøblanding skiftes/opfyldes dagligt. Sørg for at fuglen har adgang til frisk vand som skiftes dagligt. Fodder skåle skal vaskes grundige hver dag da de elles indeholder for mange bakterier. Et calcium tilskud kan bl.a. opnås ved at give caiquen en sepiaskal.. Denne anbefales af rives ud over grønt/frugt skålen.


Pasning:

Burets størrelse bør som det mindste være 60x60x100. Og helst større. Caiquen har et meget højt energi niveau og kræver plads til at lege på.
Mange mener at fuglen ikke bør udsættes for træk ej heller en varm sommerdag.
Dette er forkert. Fuglen er yderst robust og kan sagtens tåle udluftning dagligt og hvis fuglen står ude en sommerdag, kan den sagtens tåle det danske vejr. Det man bør være OBS på er at den har mulighed for at kravle i skygge ved høj sol.

Fuglen holder til i trætoppen i naturen og der blæser det faktisk en hel del.

Buret skal som minimum være udstyret med natur grene, og ikke rundstokke. Dette for at holde kløer nede og give fødder en naturlig stilling.
Den skal have legetøj ind som kan beskæftige deres aktivitets niveau og deres hjerne har godt af at blive udfordret.

Caiquen har et særligt forhold til Bad. De elsker at bade. Gerne flere gange om ugen. Nogle bader hver eneste dag og andre på faste ugedage. Men som hovedregl er de meget glade for at bade. Under bruseren, under vandhanen eller i et vandbad ii buret. Bare der er vand.

I naturen sover caiquer i huler og dette behov bør også tilfredstilles i fangenskab. Et marsvinehus i bunden af buret eller en trækasse oppe i buret vil skabe den fornødne hule-stemning for caiquen og den vil hurtigt indrette sig. Put gerne små tøj stykker ind i hulen.
De små sovehuler som bruges til bla. Mink og rotter er også i høj kurs som sovehule til Caiguen. Hvis den ikke har fundet den rigtige hule, kan nogle af dem vælge at sidde på en pind og sove. Jeg oplever at fuglen bliver lidt pirlig hvis den ikke har fundet sin seng/hule. Efter 8 forskellige huler fandt vi lang om længe den helt rigtige hule. Og han er ikke flyttet ud endnu. Den er ret ramponeret. Men han viser tydeligt at han er meget glad for sin sove hule.

Caiquen er en meget legesyg fugl med et stort aktivetesniveau. Den bør derfor have en del forskelligt legetøj samt en passende mængde daglig kontakt og tid ude af buret. Caiquen kaldes også klovne-papegøjen og man kan få mange gode oplevelser med den legesyge caique, der f.eks. kan ligge på ryggen og lege med legetøj i fødderne; eller som elsker at hænge med hoved nedad og gynge frem og tilbage.

Caiquen er en social fugl og bør derfor håndteres og aktiveres dagligt.
Den bør være ude af buret og sammen med dig i de daglige gøre mål flere timer dagligt.

To caiquer sammen vil kunne have stor glæde af hinanden både til venskabelige brydekampe, men også til stillesiddende nærkontakt.

Vi anbefaler selvfølgelig altid mindst to papegøjer sammen.

Adfærd:
Caiquen bliver ofte kaldt klovnepapegøjen. Den ligger som beskrevet gerne på ryggen og leger, og meget ofte med hovedet nedaf, medens den er i gang med at slå sin klokke ihjel.
De er super sjove at iagtage og man kan blive ved og ved med at grine af dem. Derfor er der også så mange kærlige film på nettet af dem.

Men:
Den er yderest territorial og med det meget høje energi niveau giver det ofte en problematisk adfærd.
Lige så kærlig den er og er top elskelig, lige så skrap kan den også være. Den har en meget klar mening omkring hvad den vil være med til, og der skal en konsekvent og tydelig menneske mor til, for at den ikke meget hurtigt overtager styringen af butikken der hjemme.
Caiquen tror at den er stor som en ara og dens vilje ligger tæt på en marton løber.

Når Caiquen bliver kønsmoden omkring 3 års alderen (+-) ændre flere af dem adfærd, lige som andre papegøjer også gør når de bliver kønsmodne.
Men Caiquen handler langt hurtigere end andre papegøjer.
De fleste papegøjer vil tydeligt med sit krops sprog vise at. ”du er ikke velkommen” - ”jeg gidder ikke snakke” eller på anden måde vise at den ikke gidder dig eller at være med til besøg.
Caiquen reagere så hurtigt med sit krops sprog at mange ikke når at læse den. Herefter kan mange finde på at angribe. Og der skal advares. De angriber i ansigtet.
Og selv om de er små så bidder de faktisk ret hårdt.
Har den først fået den adfærd, så kan det sagtens trænes væk, men det tager tid, og det kræver en del ”trænings kaniner” som kan tåle dens bid.

Jeg anbefaler IKKE Caiquen til første gangs fugle holdere. Deres enorme ego og deres energi niveau skal man være trænet gøje ejer, for at håndtere.

Når den advarsel er landet, så skal det også siges at de er TOP sociale, super kærlige, meget nysgering, deltager gerne i gulvvask (oven på gulvkluden medens den fejer gulvet). Jeg elsker min Caique, men for pokker han kan være en mundfuld nogle gange.

Yngel:
En caique er kønsmoden når den er 2-3 år. Den kan få to kuld om året og yngler helst i månederne april til oktober. En redkasse med størrelsen ca. 45 cm høj samt 25 x 25 bred/dyb vil være et godt udgangspunkt for en succesfuld yngel. Caiquen lægger 3-4 æg som udruges på ca. 25 dage. Et caique æg vejer ca. 9 gram og en nyklækket unge ca. 8 gram. Efter ca. 75 dage forlader ungerne reden og her kan de så småt spise selv. Der bør dog gå 14 dage, hvor man har observeret at de spiser fast føde helt selvstændigt, før man tager ungerne fra moderen.

Sundhed og sygdom:
En caique er sjældent syg. Dens største fare for sygdom opstår af for fed mad. Ved en varieret kost med masser af frugt og grønt samt mulighed for daglig aktivitet vil caiquen opnå en sund livsstil.
Det skal siges af Caiquen har så højt et energi niveau at der findes fugle som har en højere risiko ved fedme end lige Caiquen.

Caiquens klatter kan ofte være tynde, men dette skyldes det høje indtag af frugt og grønt og skal ikke tages som et sygdomstegn.
En sund caique har klare øjne, rene glatte fjer og et rent gat. Den er aktiv og virker ikke oppustet. Den sidder kun stille, evt. med hovedet under vingen, når den sover og den spiser og drikker normalt.

Prisen på en Caique i DK ligger mellem kr. 3000 til 5000.- afhængig af om det er en voliere fugl eller om den er håndopfodret og tam fra start.

KØB ALDRIG DIN FUGL I EN DYREHANDEL. Du ved ikke hvor den kommer fra. Hvem der har avlet den. Hvem er forældre fuglene. Hvor gl. er den. Hvad har den været udsat for. Du kender ikke dens historie og kan ende med en problem fugl.
Så snart du har købt fuglen i en dyrehandel, så har du givet 100% overpris og der kommer hurtigt 2 nye fugle ind i forretningen. Ofte uden udetid og med dårlig foder og burforhold.


Forfatter: Birgitte Andersen
Kilde: snakomdyr.dk
  
 
 
 
DanskeTamFugle | CVR: 34655723  | besked@dansketamfugle.dk