Hvilken fugl er den rigtige. Der er stor forskel på arterne, og stor forskel på hvad der kræves.
Undersøg gerne arterne og deres karakteristika. Herefter bør man overveje ovenstående, og til slut selvfølgelig hvad man har lyst til.

De store araer
De store araer (som f.eks. den blå gule ara) stammer fra Sydamerika.
De kan forventes at blive minimum 50 år, og de vejer omkring 900-1200 gram.

De er støjende, og hvis de virkelig går til den, kan de høres flere kilometer væk.

Derudover har araer et stort næb med en enorm kraft, og de er i stand til at ødelægge nærmest hvad som helst med de næb.

Araer er også gode til at komme med udfald for at skræmme, og så er det altså et stort næb, de har.
Så hvis du bange for en aras næb eller let lader dig skræmme, skal du ikke have en ara.

De store kakaduer som f.eks. Moluk og Alba
Kakaduerne stammer fra Australien og Indonesien. De kan forventes at blive 60 år, og de vejer omkring 600-1000 gram, hvor Molukken er den største.

Kakaduerne er langt de sværeste fugle at holde i fangenskab, og for de allerfleste mennesker er kakaduerne så stor en mundfuld, at det ender galt.
Dette skyldes, at kakaduerne er utroligt intelligente, men også utroligt krævende, og de har en tendens til at blive alt for afhængige af deres ejere, med mindre ejeren forstår dette og arbejder på at ændre det for fuglens skyld.

Hvis man har en kakadue, har man samtidig en konstant og livslang opgave med at finde på spændende og udfordrende opgaver, som kan holde kakaduens hjerne beskæftiget, for ellers vil kakaduen kede sig.

Ligesom araerne kan kakaduerne også være enormt støjende.

I øvrigt er kakaduerne også berygtede for ”hustrudrab”, når de yngler. Det betyder, at hannen slår hunnen ihjel, og det kan ske selv efter flere år, hvor de har ynglet med succes.

De mindre kakaduer som f.eks. Goffins og Rosa kakaduer
De mindre kakaduer er ikke helt så problematiske som de store kakaduer, men de er også utroligt intelligente og kræver en masse stimulering for at undgå problemadfærd, og de er også i stand til at være særdeles støjende og destruktive.
Så alt, hvad vi har beskrevet under de store kakaduer, gælder også for de mindre arter – måske blot i lidt mindre målestok.

Amazoner
Amazonerne stammer fra Sydamerika. De kan forventes at blive minimum 40-50 år. Der er store forskelle i størrelse indenfor amazonegruppen – de mindste vejer ca. 220 gram, og de største ca. 600 gram.

Mange af amazonerne er dygtige til at imitere tale og sang, men da de i høj grad er madglade, vil de fleste være rigtigt gode at træne tricks med. Deres glæde ved mad er dejligt, når man gerne vil træne med dem, men medaljen har også en bagside – amazonerne har en tendens til at blive overvægtige, hvilket – udover dårlig trivsel – kan medføre forskellige følgesygdomme.

Højlydt morgen- og aftensang er også et kendetegn hos amazonerne, så man skal være indstillet på larm, når man har amazoner. Ligesom hos kakaduerne er også amazonehannerne kendt for at være aggressive, når de er i ynglestemning, hvorimod amazonehunnerne oftest er blidere.

Gråpapegøjer
Gråpapegøjer stammer fra Afrika. De kan forventes at blive minimum 50 år, og de vejer fra 400 til 550 gram.

Det er vigtigt, at gråpapegøjen får styrket sin selvtillid, da den ellers har tendens til at udvikle problemadfærd, som f.eks. fobisk adfærd og fjerplukning.

Man hører tit ejere af gråpapegøjer sige, at deres fugle er bange for alt nyt og skal have tid til at vænne sig til f.eks. nyt legetøj.
Dette gælder dog ikke alle, og man kan selv være med til at mindske problemet til en vis grad ved netop at styrke deres selvtillid.

De binder sig tæt til deres ejer, og de er kendt for, at kun én person kan komme til dem

Conurer som f.eks. Solparakitter
Conurerne stammer fra Sydamerika, og de kan forventes at blive op til 30 år. De vejer 100-200 gram.

Solparakitter er utroligt smukke fugle, og deres dimensioner svarer til en ara, så de ligner araer i mini format.
Men selvom de er små, kan de skrige helt utroligt.
En frustreret solparakit vil skrige konstant, hvilket ikke er hensigtsmæssigt, hvis man bor i lejlighed.

Solparakitten kan som lille håndteres af alle, men når den bliver kønsmoden i ca. 1 års alderen, vælger den en yndlingsperson, som den knytter sig helt ekstremt til.
Det er værd at bemærke, at en solparakit mener det, når den angriber, og selvom den ikke er ret stor, så bider den særdeles hårdt!
Adfærden ses tydeligst, hvis man holder solparakitten som enkelt fugl.

Danske Tamfugle anbefaler til hver en tid, at man altid har mindst to fugle, da fugle er flokdyr. Det er vigtigt for alle fugle, men for solparakitten er det ekstra vigtigt.

Der findes andre conurer end solparakitten. F.eks. kan nævnes den grønkindede conure, som har et helt andet afdæmpet gemyt.
Den er ikke så farvestrålende som solparakitten, men til gengæld er den noget mere rolig, og den er heller ikke så støjende som solparakitten.
Conurerne er helt fantastiske flyvere – ja, man kan sige, at de mestrer ”kunstflyvning”, og de er utroligt hurtige.
Det er derfor utroligt vigtigt, at de får lov at udfolde deres flyveevner.

De små som f.eks. undulater og nymfeparakitter
Undulater og nymfeparakitter stammer fra Australien. Undulaten vejer 40-60 gram, og nymfeparakitten 80-100 gram.

Undulater og nymfeparakitter er de mest populære tamfugle af alle papegøjearter. Dette skyldes nok, at de er væsentligt billigere end de store papegøjer, og samtidig kræver de ikke så store bure eller så meget plads.
Oven i alt dette giver de deres ejere den samme glæde og fornemmelse af en papegøje i huset som de store, men uden mange af de problemer, der ses ved de store papegøjer.

Selvom de ikke er ret store, kan de alligevel opnå en forholdsvist høj levealder. Undulater kan blive 10-15 år, og nymfeparakitter bliver mere end 20 år.

Nu har vi gennemgået nogle af de mest almindelige tamfugle i Danmark, og vi håber, at dette har givet stof til eftertanke, når du skal vælge hvilken art, der skal være dit nye familiemedlem.
  
 
 
 
DanskeTamFugle | CVR: 34655723  | besked@dansketamfugle.dk