Overvejelser før du anskaffer en fugl.

Overvej hvor meget tid havde jeg lyst til at investere i min fugl.
Fugle skal passes hver dag. Rengøring og fodring er en ting, men det kræver meget at aktivere og stimulere fuglen. Tænk også på at mange arter er flokdyr, og har ikke godt af at gå alene. Det betyder at der er flere fugle som skal stimuleres.

Overvej om du har plads, så der var et sted hvor fuglen kunne få mørke og ro i 12 timer. Bure fylder og kan kun blive for små. Se tidligere opslag i Danske Tamfugle om voliere.
De fleste fugle kommer fra området omkring ækvator. De har instinktivt behov for 12 timers mørke, og ro, for at trives. Har du den plads der skal til for at det kan lade sig gøre.

Gør dig klart at fugle kan have en meget lang levetid.
Det er vigtigt at overveje, at visse arter bliver meget gamle. Man bør overveje om man er klar til at have fugle resten af livet. Man bør også overveje at fugle kan leve længere end dig – og hvad skal der så ske med fuglen.

Overvej at fuglen ikke altid bliver hele familiens kæledyr. Nogle fugle, udser sig en i familien som den knytter sig til. Den kan i nogle tilfælde blive direkte aggressiv over for andre.
En fugl er ikke en hund med vinger, og den bliver ikke altid hele familiens kæledyr. Det er meget vanskeligt at forudse hvem i familien, som fuglen vil vælge som sin favorit. Ofte knytter fuglen sig til en og kun en i familien.

Overvej at en fugl ikke er en vel dresseret flyvende hund.
Fugle larmer og sviner. Det kan være vanskeligt at dressere dem så de ”passer ind”. Det er vigtigt at overveje dette, før du anskaffer fuglen.

Store fugle, hvad med naboerne? Fugle kan i perioder være meget larmende.
Den er altid, en god ide at være på god fod, med sine naboer. Det er vigtigt at kigge rundt, og måske drøfte det med sine naboer, specielt hvis der er tale om store fugle. Papegøjer kan larme meget, specielt i yngleperioderne.

Fugle skal være ude af deres bur hver dag. Hvor og hvordan. Fugle støver, klatter og bider i ting.
Det er vigtigt at overveje om du har tid og energi, efter en lang dag på jobbet, til at tage hånd om fuglene. De har måske siddet alene i buret hele dagen, og har meget energi der skal brændes af når du endelig kommer hjem. Overvej også om du har plads til at de kan strække ud, og flyve rundt.

Hvad med pasning under ferie og lign.
En oplagt ting at overveje. Man kan ikke være sikker på at man lige kan sende fuglen ind til naboen, eller hjem til svigermor, når man skal på ferie. Det er meget sværere at få passet en fugl, end at få passet en hund eller kat.

Hvor kan jeg finde viden om kost, træning, adfærd, aktivering m.m.
Hos danske tamfugle, kan du få al den viden du behøver. Vi har både en facebook gruppe, en hjemmeside med masser af information, og et forum hvor du frit kan spørge andre medlemmer hvordan du skal gøre.
  
 
 
 
DanskeTamFugle | CVR: 34655723  | besked@dansketamfugle.dk